Tomas Bernelind. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gävleborg

Rovdjurshandläggare - ett tufft jobb

"Det blev ohållbart till sist"
2:10 min

Under de tre senaste åren har flera rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg slutat. Jobbet är för tufft och stödet från ledningen är för dålig. Det säger en av de rovdjurshandläggare som har hoppat av.

– Det är tufft i grunden det här jobbet och när man inte upplever att man har stödet fullt ut från arbetsgivaren så då känns det som om det blir ohållbart till sist. Jag såg väl bara en utväg till sist och det var att lämna länsstyrelsen.

Det säger Tomas Bernelind som var anställd på Länsstyrelsen i Gävleborg mellan åren 2009 och 2011 som rovdjurshandläggare - alltså de tjänstemän och kvinnor på länsstyrelsen som handlägger rovdjursärende.

Kritik mot länsstyrelsen
Tomas Bernlind är alltså kritisk mot arbetsgivaren - länsstyrelsen. Enligt Tomas så lämnas oftast tjänstemännen ensamma med de tuffa arbetsuppgifter som handläggarna ska utföra.

– Jag hanterade licensjakten på varg och jag kände mig väldigt ensam i det och fick försöka söka stöd från annat håll för det var ingen från arbetsgivarhåll som såg till att jag hade de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb. Då blir det problem till sist, säger han.

"Inte dåligt stöd"
Men enligt Tomas Bernelinds chef, Mats Hindström, så är inte dåligt stöd från ledningen orsaken till att flera rovdjurshandläggare har hoppat av under de senaste åren.

– Jag tror inte att det är det som det handlar om. Det finns olika skäl till varför handläggare har slutat - man har fått erbjudanden om andra bra jobb till exempel i några fall.

Dessutom säger Mats Hindström att arbetsledningen har förbättrat arbetssituationen för rovdjurshandläggarna genom utbildning, handledning och mer resurser. Men samtidigt medger Mats Hindström att mer kan göras.

– Om någon upplever att man har fått otillräckligt stöd så då är det säkert så och det är något som vi måste jobba vidare med isåfall.

"Jag gjorde rätt som slutade"
Men Tomas Bernelind som tackade nej till fortsatt antällning på länsstyrelsen, och som nu är arbetslös, tycker ändå att han fattade rätt beslut.

– Det är klart att det känns lite sorgligt också att man är tvungen att sluta till sist, det blir ju en form av misslyckande, samtidigt som man känner ett rätt val. Man var ju tvungen skydda sig själv till slut. Innan man kan få det här att bli drägligt - att få en bra balans mellan arbetsliv och privatliv - innan dess tror jag inte man kommer att få en sådan här funktion att fungera i längden. Jag har svårt att se det, säger Tomas Bernelind som var rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg mellan åren 2009 och 2011.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".