Carina Blank (S) Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Krav på nya pensionsregler för politiker

"Naturligt att ställa en sådan fråga nu"
1:58 min

Reglerna för kommun- och landstingspolitikernas visstidspensioner måste göras om. Det menar två vänsterpartistiska ombud på Sveriges kommuner och landsting, SKL:s, pågående kongress i Norrköping. Sveriges Radio rapporterade för en månad sedan om reglerna där politiker på egen begäran kan gå i pension redan vid 50 års ålder, och att det inte ställs några krav på dem att söka nytt arbete.

– Just nu känns det mer naturligt än någonsin att en sådan här fråga ställs. Vi pratar ju om att människor ska kunna vara kvar i arbetslivet längre och då kan man inte som förtroendevald sluta arbeta vid 50 års ålder, säger Carina Blank, socialdemokrat och kommunalråd i Gävle som är en av de som just nu befinner sig på kongressen.

"Orimligt"
I en så kallad interpellation, alltså en fråga till SKL:s ordförande, skriver två vänsterpartiska ombud från Uppsala och Västra Götalands län att det inte är rimligt att politiker kan få försörjning i upp till 15 år utan att arbeta.

De skriver också att en bättre modell vore någon form av kortare omställningsstöd. En kritik som också får stöd av moderaternas oppositionslandstingsråd Patrik Stenvard som också han befinner sig på SKL:s kongress:

– De regler som vi har i dag är ju helt orimliga så där krävs ju helt klart en översyn så att det blir bättre regler. Det är en bra interpallation tycker jag.

Har en översyn gjorts?
Frågan som ställs handlar om Sveriges kommuner och Landsting har gjort den översyn som utlovades efter Sveriges Radios granskning av lokalpolitkernas visstidspensioner. I svaret skriver SKL:s ordföranden att det just nu pågår en kartläggning av visstidspensionerna för förtroendevalda som kommer att ligga till grund för en eventuellt förändring.

Frågan kommer att diskuteras av ombuden under dagen men inga beslut kommer att tas.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".