Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
GÄvleborg

Mer jobb efter ny rovdjurpolitik

"Länsstyrelsen har fått mer jobb"
1:45 min
Barbro Holmberg är kritisk till att regeringes beslut om att den nya rovdjurspolitiken har gett länsstyrelsen mer jobb. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio

Bristande resurser. Det är en förklaring till den pressade arbetssituationen som råder för rovdjurshandläggarna på länsstyrelsen. Det säger nu Barbro Holmberg, landshövding och högsta chef på länsstyrelsen. Och hon tycker inte att länsstyrelsen har fått tillräckligt med medel för att genomföra den nya rovdjurspolitiken.

– Nej, det tycker inte jag och det har jag framfört till regeringen. För en del av den nya rovdjurspolitiken har inneburit att beslut har flyttats närmare människor. Och det här har inneburit att länsstyrelsen har fått betydligt mera uppdrag och som vi då ska klara inom ramen. Så det här är en ofinansierad reform, skulle jag säga, säger Barbro Holmberg.  

Under de senaste tre åren har flera rovdjurshandläggare slutat på länsstyrelsen i Gävleborg. En av dem är Tomas Bernelind. Han berättar att han och hela rovdjursgruppen, tre personer, fick gå till företagshälsovården på grund av att jobbet var så pressande.

– Ja, vi var där och hade gruppsamtal kan man säga. Dels på personligt plan men dels för att försöka få verksamheten att komma vidare.

Är det så illa?

– Ja, jag kan tala för egen sak och jag vet att det är andra handläggare som har känt det här så det är ingen isolerad händelse utan det är ganska utbrett det här, säger Tomas Bernelind.

Och Barbro Holmberg är väl medveten om situationen.

– Ja, visst känner jag igen det. Det är något som jag tror att vi alla upplever varje dag och särskilt när det gäller de här frågorna att det finns en väldigt, väldigt stark press på länsstyrelsen och på handläggarna i de här frågorna.

Och landshövding Barbro Holmberg är nu beredd att ta tag i problemet.

– Vad man måste göra då är att för det första samla ihop all personal. Många är ute i fält och många är oerhört upptagna så det kan vara svårt, säger Barbro Holmberg. 

– Men vi måste också stänga av telefonerna för att kunna sitta ordentligt i ett antal timmar och kunna prata igenom det här. Där tror jag faktiskt att vi kan göra mer. säger Barbro Holmberg.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".