1 av 2
Ett trettiotal ungdomar hade samlats till inspirationskvällen. Foto: Fernando Arias
2 av 2
Juristen Abukar Dahir arrangerade inspirationskvällen tillsammans med projektet Vara, Vilja, Kunna på Fryshuset i Göteborg. Foto: Fernando Arias
Gävle

"Låt drömmarna flöda"

"Man måste våga drömma"
2:11 min

I går kväll anordnades en inspirationskväll för unga somalier bosatta i Gävle. Syftet var att ungdomarna skulle få se att det finns gott om goda somaliska förebilder i Sverige.

– Det är en bra dag att komma hit till Folkets hus. Istället för att sitta hemma och ha tråkigt, säger Bokari Abdirahman som bor i Sätra utanför Gävle och som är en av de svensk-somaliska ungdomar som kommit till inspirationskvällen.

Och inspiration är något som fattas många somaliska ungdomar i Sverige idag, enligt arrangören Abukar Dahir:

– Jag träffade några ungdomar som inte kände sig motiverade. Så jag  tänkte, "vi samlar ihop alla dessa barn, låt alla deras drömmar flöda", säger Abukar Dahir.

Importerad idé
Vanligtvis jobbar Abukar Dahir som jurist på trafikverket i Gävle. Men ikväll är han alltså värd för den lite ovanliga inspirationskvällen. Idén kommer bland annat från fryshuset i Göteborg som anordnat flera liknande seminarier runtom i landet.

– När man nämner Somalia så är det alltid i negativ bemärkelse. Att de är pirater, islamister, arbetslösa och så vidare. Och det påverkar ju ungdomarna, säger Mustaffa Ahmed från Fryshuset i Göteborg.

Visa förebilder
Bland de inbjudna talarna fanns bland annat en svensk-somalisk riksdagsledamot och en representant från arbetsförmedlingen. Och även om arrangörerna hade hoppats på några flera deltagare, så var det ändå budskapet som var det viktigaste:

– Att det finns folk som delar mitt språk och min bakgrund, men de kan lyckas ändå. Det är inte omöjligt, säger Abukar Dahir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".