Anders Perssons miljötänk sprider sig i Sverige. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Söderhamn

Miljötänk från länet på export

"Det viktiga är att folk hittar engagemanget"
1:40 min

Framtidsveckan som startade i Söderhamn 2009 sprids nu ut över landet. I år genomfördes liknande koncept i ytterligare fyra län. Evenemanget handlar om miljöfrågor i stort och smått, hur man kan ställa om till ett hållbart samhälle.

Den som drog igång det hela är miljökämpen Anders Persson och han det kan bli fler framtidsveckor.

– Ja, det tror jag absolut. Nu kommer Småland att köra i mars nästa år, i Gävleborg kör vi i slutet i april och i Göteborg diskuterar det här och Örebro funderar de på att köra en till och jag var ner till Stockholm i förra veckan, säger Anders Persson.

Trodde du att det skulle sprida sig så här?

Nej, absolut inte. Och det var inget mål heller att vi skulle sprida oss så här och det är fortfarande inget mål att det ska sprida sig och bli större. Det viktiga är att folk hittar i engagemang på varje ort och att man gör saker varje vecka, det är otroligt viktigt, säger Anders Persson.

– Vi brukar säga att varje vecka måste vara en framtidsvecka om den här omställningen ska fungera för det är väldigt bråttom, säger Anders Persson.

Efter att framtidsveckan genomförts i Söderhamn 2009 nappade övriga kommuner i Hälsingland på idén och därefter spreds konceptet till hela länet för att sen få uppföljare i Örebro län, Västmanland, Dalarna, Småland och lilla Storvreta i Uppland. Bengt Sundström som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Söderhamn har varit med från starten och han tror Framtidsveckan har stor betydelse för miljörörelsen.

– Den är superviktig. Det är en existentiell fråga, säger Bengt Sundström.

Tror du att den kommer att växa?

– Ja, jag är övertygad om att det kommer att växa. Det blir som ringar på vattnet när andra kommuner och länsstyrelser ser möjligheterna. För det är viktigt att från den nivån att komma ner till individ och familjenivå och då är Framtidsveckan ett viktigt verktyg, säger Bengt Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".