Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bengt Sundström HSB-föreningen Stormyran i Söderhamn. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Söderhamn

Egen kolonilott för hållbar framtid

"En del grupper är redan igång och samodlar"
1:39 min

Miljörörelsen i Söderhamn arbetar oförtrutet vidare mot ett hållbart samhälle. Efter Framtidsveckan  har många diskuterat möjligheten att odla sina egen mat. Studiefrämjandet ska nu undersöka hur intresset ser ut i Söderhamn säger Anders Persson.

– Ja, det finns en hel del grupper som diskuterar det här, och en hel del grupper som redan är i gång och samodlar. Så vad vi vill göra är att växla upp på ett nytt plan och kanske dra in kommunen och se över markresurser, inventera lite grann vad vi har för möjligheter, säger Anders Persson.  

Undersöka intresset  
Studiefrämjandet ska nu undersöka hur intresset i Söderhamn ser ut för att odla tillsammans och hur mycket mark som behövs. För närvarande finns några hektar mark i Vågbro. Några som tänker dra igång i vår är HSB-föreningen Stormyran i Söderhamn berättar Bengt Sundström.

-- Ja, vi är 34 hushåll och än vet jag inte hur många som är med men signalerna är att intresset är stort. Sen är det en kvalitetsfråga när jag då odlar själv, ingen besprutning, säger Bengt Sundström.

–  Jag lär mig att ställa krav när jag går ut och handlar. Sen är det en tanke att vi som är mor- och farföräldrar, att vi tar med oss våra barnbarn och medvetandegör hos de och skapar ett intressen, säger Bengt Sundström.


Hjälpa varandra
När många går samman så startas diskussioner och engagemang väcks.
Det är genom praktiskt lärande och kunskapsutbyte som det går att ställa om till ett mer hållbart samhälle tror Anders Persson, på Studiefrämjandet.

– Man startar det här i det lilla det kan vara enskilda lotter. Vissa kanske visar sig vara mer ambitiösa än andra. Vi växlar upp och odlar tillsammans vi vill förädla det här. Huvudsaken är att man har det här samvaron, säger Anders Persson, studiefrämjandet.

– För det är bara i kraft av andra som man klarar den här förändringen. Det tror jag är viktigt att komma ihåg. Vi kan inte lösa det här en och en på vår egen lott. Vi går ihop och hittar kunskaper i varandra. Vi tar del av den äldre generationen som kan otroligt mycket. Så det är otroligt viktigt att vi gör det här tillsammans, säger Anders Persson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".