Juryn lyfte bland annat fram dragkedjan i sin motivering. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Gävle

Torgets arkitektur prisas

"Jag vill ha mera grönt"
1:07 min

Stortorget i Gävle kammade i går hem ett av Sveriges finaste arkitektpris, Sienapriset. I motiveringen till priset står det bland annat att Gävleborna har fått ett centralt stadsrum med stark egen identitet.  Juryn lyfter särskilt fram de speciella möblerna och de konstnärliga verken, som dragkedjan som kan ses på marken. Men de vi träffar på torget är inte lika imponerade.

– Jag tycker att det är lite kalt faktiskt, det borde vara lite mer träd och grönska. Det räcker inte med grönsakshandlare, det måste växa på höjden också, tycker Håkan Arkeby.

Vad tycker du om det som man har gjort med nya möbler och så?

– Ja det är ju modernt stuk på det, den här fontänen vi står bredvid är ju ganska levande och det gillar jag nog bäst, säger han.

Sienapriset delas ut av branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Ombyggnaden av Stortorget kostade 70 miljoner kronor, och såhär säger Barbro Sandin om Gävles prisbelönta torg:

– Jag tycker det är ganska öken, jag vill ha mer grönt. Lite gräsmatta.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".