Margareta Widmark har dammat av muséets konstsamling. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
gävle

En djupdykning i Järnvägsmuséets arkiv

"Vi vill ju sprida kunskap om järnvägen"
1:35 min

I dag öppnas mängder av tidigare kanske okända arkiv upp för allmänheten. På Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle uppmärksammar man Arkivens dag genom att visa sina besökare en konstutställning. Bakom utställningen ligger ett omfattande arbete.

– Jag började här för två år sedan och fick ett projekt att gå igenom muséets konstsamling. För museet har ganska mycket konst, men då visste man inte riktigt hur mycket. Och man insåg att det här måste vi få ordning på, ta reda på varifrån tavlorna kommer och registrera dem i en databas, berättar föremålsansvariga Margareta Widmark.

Vi står i det före detta lokstallet som nu bland annat används som magasin för föremål, foton och arkivmaterial. Och de senaste åren har Margareta Widmark alltså dammat av konstsamlingen och sökt efter fakta i olika arkiv för att ta reda på hur de har fått tavlorna, vem som har målat dem och vilken historia som finns bakom helt enkelt.

– Ja den här är ju lite spännande. Det är en jättefin tavla, men den är ganska tragisk också. Den visar en tågolycka vid Lagerlunda år 1875. Och det är faktiskt en lokförare som har målat den här.

Vissa tavlor kommer från privatpersoner, en del är köpta, men det mesta kommer från SJ. Och nu när järnvägsmuseet har fått koll på sin egen samling så får också allmänheten ta del av den tycker Margareta Widmark.

– Vi vill ju sprida kunskap om järnvägen. Det här är ett kulturarv som är till för alla egentligen.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".