Heléne Taimi säger att det finns fler lärlingsplatser än lärlingar i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Få söker lärlingsplats

"Vi har inga personer till företagen"
1:38 min

Sista oktober startade Komvux i Bollnäs en lärlingsutbildning för vuxna.  Hittills har det gått bra att få företag att ställa upp. Men det är brist på deltagare.

Utbildningen vänder sig till arbetslösa över 20 år och deltagarna får sin skolning till största del på arbetsplatsen.

– Vi har många företag som väntar men vi har inga personer till företagen, säger Heléne Taimi.

I Bollnäs är idag 690 personer öppet arbetslösa och 760 deltar i program med aktivitetsstöd. Det motsvarar 9,2 procent av invånarna.
Trots att det finns många som inte har något arbete så har det inte varit rusning till Komvux lärlingsutbildning. Antingen känner de inte till utbildningen eller så vill de inte ta studielån tror Heléne Taimi.

– Det kan vara ett hinder för det ska betalas tillbaka, säger Heléne Taimi.

Olika utbildningstid
Hur mycket pengar som man måste låna beror på hur länge man får gå som lärling och det är individuellt, från tre månader till max ett år och det beror på vilken tidigare erfarenhet och utbildning man har.

– Det är företaget som ser på lärlingen hur lång tid tror dom att den här personen behöver för att lära sig just det här yrket, säger Heléne Taimi.

Flera företag har svårt att få tag på rätt person och vill helst lära upp sina anställda själv. Och deltagarna får därför sin utbildning till största del på arbetsplatsen säger Heléne Taimi.

– Minst 70 procent ska ske på arbetsplats men vi har förlagt till 80 procent av utbildningen på arbetsplats och 20 till teoretiska studier, säger Heléne Taimi.

Bara yrkesämnen
De teoretiska studierna får bara innehålla yrkesämnen och inte vanliga kärnämnen som svenska, engelska och matte säger Heléne Taimi som ger exempel på några typiska yrkesämnen.

– Arbetsmiljö och säkerhet är ett yrkesämne, Hantverksteknik A som du kan använda inom svetsteknik, CAD-utbildning, plåtslageri och så vidare, säger Heléne Taimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".