Klas Sandell vill utreda ett förbud mot den kommersiella bärplockningen. Foto: Scanpix/Arkivbild
Gävleborg

Kommersiell bärplockning ifrågasätts

"Utred kommersiell bärplockning"
1:38 min

Allemansrätten ska fortsätta gälla alla. Det föreslår en utredning som Naturvårdsverket beställt. Men utredaren Klas Sandell vill begränsa bärföretagens framfart i skog och mark.


– Det vore en idé att utreda möjligheten av att ta bort möjligheten att kommersiellt plocka bär, svamp och blommor och att man begränsar det till husbehov, säger Klas Sandell.

Allemansrätten är en unik företeelse för Sverige där vi som medborgare kan röra oss fritt i naturen på annans mark. Den är till och med inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar.

"Frågan har blivit mer aktuell"
Men på sista tiden har allemansrätten blivit omtvistad, vissa markägare har protesterat mot att komersiella företag utnyttjar allemansrätten på ett felaktigt sätt.

– Frågan har blivit mer och mer aktuell under de senaste åren, säger Lotta Zetterlund som är ombudsman för LRF i Gävleborg och Dalarna, och fortsätter.

– Det som är viktigt är att allemansrätten används på ett sånt sätt att det inte blir störningar för markägare.

"Allemansrätten har ett stort värde"
Med störningar menar Lotta Zetterlund i första hand nedskräpning. Klas Sandell, som har utrett frågan åt Naturvårdsverket, är inne på samma linje.

– I grunden ligger att allemansrätten har ett enormt stort värde, det har jag ett antal exempel på i min forskning, och om nu samhället förändras är det viktigt att om de värderna ska finnas kvar måste man försvara och precisera allemansrätten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".