Ekonomisk kris får Gävle att förfalla

Skötseln av Gävle kommun har chanserat och värre kommer det att bli. Det säger nu ledande tjänstemän vid kommunens tekniska förvaltning. Enligt en intern konsekvensbeskrivning som Radio Gävleborg tagit del av, väntar både mörker och förfall om inte Tekniska kontoret får mer pengar.

Redan nästa år riskerar en fjärdedel av alla gatlampor i Gävle att släckas.
Belysning kostar ju pengar och pengar är något som Tekniska kontoret fått allt mindre av. Trots att skötseln av kommunen idag måste kosta 27 miljoner kronor mindre än vad den fick kosta för bara 6 år sen, sägs kommunledningen vilja dra in ytterligare på kontorets budget. Det utan hänsyn taget till att det är precis samma gator som ska sopas, parker som ska skötas, vägar som ska lagas och så vidare.

”Läget är förtvivlat”, säger ledande tjänstemän vid tekniska förvaltningen som menar att pengarna bara går till kommunens prioriterade områden; skola, vård och omsorg.

PARKERNA FÖRFALLER
I år fick skötseln av parker och lekplatser kosta cirka 12 miljoner kronor och att döma av Gävlebornas klagomål räckte det inte till.
Enligt det budgetförslag som parkförvaltningen räknar på just nu blir det nästa år bara drygt 9 miljoner till parkskötsel. Det är en minskning med 23 procent för parkförvaltningen, vilket kommer att ge konsekvenser. I en intern konsekvensbeskrivning siar tjänstemännen på följande sätt om framtiden i Gävle:
”Ingen slyrensning - många parker och grönområden får växa igen och ruttna träd får stå kvar.”
”Kraftigt minskad gräsklippning - staden kommer ge ett allmänt ovårdat intryck”
”Ingen buskageklippning eller siktröjning - trafiksignaler och skyltar kommer här och där att bli överväxta eller i värsta fall osynliga med kraftigt minskad trafiksäkerhet som följd.”
”Besparingarna slår hårt mot gävlebornas säkerhet - det medför begränsningar för allmänheten att använda parker, lekplatser och andra anläggningar”
Även om Gävle tar det politiska beslutet att INTE godkänna de minskade anslagen till parkförvaltningen väntar problem. Under sådana förhållanden väntar hårdare neddragningar andra delar av förvaltningens ansvarsområde. För någonstans måste pengarna hämtas in såvida inte kommunstyrelsen gör en kovändning och ger Tekniska en större del av kommunens resurser än vad som hittills utlovats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista