Det började med snö - och slutar med igenvuxna parker

Dom senaste dagarna har vi här på Radio Gävleborg i ett antal reportage skildrat hur skötseln av Gävle kommun är eftersatt. Gävlebor har vittnat om undermåliga gator, igenslyade parkområden och farliga lekplatser.
Och förklaringen till stans allt mer ovårdade tillstånd sägs vara brist på pengar.
Men vad beror Tekniska kontorets brist på pengar på ?
Tja, draget till spets så kan man säga att alltihop började med snö....

Efter det stora snöovädret 1998 har gävle drabbats av den ena snörika vintern efter den andra, och resultatet är ett minus på snöröjningskontor med 21 miljoner kronor.
Under samma period har kostnaderna för kollektivtrafiken skjutit i höjden. Men någon egentlig kompensation har inte Tekniska kontoret fått från kommunkassan. Och nog kan man säga att det är extremt kyliga ekonomiska vindar som blåser då förvaltningen varje år har kostnadsökningar på mellan 10 och 15 procent, samtidigt som kommunledningen ger Tekniska cirka en procent mer i budget för att täcka sina kostnadsökningar.
För att klara den ekvationen har Tekniska de senaste sex åren snålat in på de flesta av sina områden, vilket Gävleborna nu har börjat märka.

Dessutom står förvaltningen inför ett riktigt elddop år 2005, eftersom kommunstyrelsen har sagt att det nu får vara nog med minus på snöröjningskontot. Tekniska kontoret måste anslå mer pengar från början - och de ska tas från den egna verksamheten.

Detta kan leda till slocknade trafikljus, igenslyade parker, och allmän skräpighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".