Lilla Maltes hade hjärtfel - men nonchalerades av läkaren

Varje år är hundratals patienter i Gävleborgs landsting missnöjda med den vård de får.
Hittills i år har patientnämnden tagit emot ungefär 600 anmälningar.
Det kan handla om felaktig diagnos, felaktig behandling eller nonchalant bemötande.

En som vänt sig till patientnämnden är Lotta Edwardsson i Bollnäs som är mamma till Malte 1,5 år.

Idag är det full fart på Malte men i maj förra året, då han var ungefär en månad gammal, opererades han för ett ovanligt hjärtfel.
När han var två veckor fick Lotta rådet av en vän som är barnmorska, att uppsöka läkare eftersom Malte andades så snabbt.
Men när föräldrarna vände sig till jourmottagningen på Bollnäs sjukhus två veckor innan operationen fick de höra att det inte var nåt fel på Malte.
- Det var bara mammas hormoner som spökade, och dessutom hade vi ju inget annat barn att jämföra med, säger Lotta till Radio Gävleborg.
I efterhand tycker hon att det var uppenbart att något var fel på Malte, han andades så snabbt, sov mycket och åt väldigt lite.
- Det var konstigt att de inte tog problemen på allvar när det handlade om ett sådant litet barn. Om vi hade fått en remiss direkt hade vi sluppit alla sömnlösa nätter då vi räknade Maltes andetag, säger Lotta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".