Landstingsledningen visste om lånekarusell

Avgångna landstingrådet Lotta Lagnanders ekonomiska problem var kända för hela landstingsledningen redan för två år sedan, strax efter valet. Då lovade Lagnander att ta sig ur lånekarusellen - ett löfte som hon sedan inte höll. Och det gjorde att hon nu fick lämna sin post.

- Vi litade på varandra. Jag hade ett samtal med henne för två år sedan och då lovade hon att inte fortsätta låna pengar av tjänstemän, säger Ingrid Amrén, landstingsråd (s).
Den fulla vidden av Lagnanders låne- och skuldkarusell blev känd först för tre veckor sedan då Amrén blev uppringd av vänstepartiets distriktsordförande Yvonne Oscarsson. Vänsterpartiet valde då att lösa frågan inom partiet. Lagnander avgick. Alternativet hade troligen varit att hon hade tvingats till att avgå.
- Jag besviken över vad hon har gjort. Vi hade en överenskommelse om att hon skulle sluta låna pengar eftersom det skadar alla politiker och landstingets anseende.
Lotta Lagnander har sysslat med vad som bäst kan beskrivas som dubbelmoral: hon har som landstingsråd tagit ut skatt från länsborna samtidigt  som hon inte har betalat skatt som alla andra.
- Vi har haft politikerskandaler tidigare och detta gör inte saken bättre. Förtroenden från väljarna tar år att bygga upp och sekunder att riva ner, säger Ingrid Amrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".