Bockbranden

Vittnen kan ha sett bockbrännaren

Julbocken i Gävle brann ner i natt. Årets julbock fick bara stå i en vecka innan någon eller några gärningsmän tände eld på den. Men enligt polisen kan det finnas flera vittnen till händelsen.

 – Det finns vissa iakttagelser runt den här tidpunkten runt bocken och det är det som vi arbetar på nu, säger Stefan Löfberg är chef för Gävleborgspolisens utredningsenhet.

Är det polismän som sett det här?

Ja, det är polismän som har gjort vissa iakttagelser vid tidpunkten runt bockbranden och strax före, säger Stefan Löfberg.

Har ni något annat vittne?

Ja, vi har ett annat vittne också som vi ska höra här under dagen, säger Stefan Löfberg.

Iakttagelser gjorda
Bockbranden upptäcktes av en polispatrull strax före klockan tre i natt. Och när räddningstjänsten kom till platsen lite senare stod den redan i lågor. Nu är det inte mer än skelettet som står kvar på slottstorget i Gävle. Men polisen har alltså flera vittnen till händelsen som rubriceras som mordbrand.

– Utan att vilja gå in på för många detaljer så ska man ha sett den här bocken när den brunnit. Vid de iakttagelser som polismännen sett innan då har ju bocken inte brunnit, säger Stefan Löfberg, chefen för Gävleborgpolisens utredningsenhet.

Har man sett någon som kan knytas till branden?

– Det kan jag inte svara på, säger Stefan Löfberg. 

Dagen efter födelsedagen
På Internetsidan Youtube har flera filmer lagts ut av den brinnande bocken. Bland annat finns bilder från den övervakningskamera som hela tiden står riktad mot den, och på bilderna kan man se en person som tänder eld på bockens ena ben. Gävle kommun hade planer på att skydda bocken genom en ny metod som innebar att den skulle täckas med ett ishölje. Men det milda vädret tillät aldrig den nya metoden prövades. Anna Porelius är informationschef på Gävle kommun.

– Det är jättetråkigt, verkligen. Vi har knappt hunnit få någon julstämning i Gävle. Och så bränns han redan, dagen efter hans 45-årsdag, säger Anna Porelius är informationschef på Gävle kommun.

Kan vi få en ny bock?

– Nej, vi har ingen reservbock som vi haft tidigare för vi känner att det finns bara en bock. Och bränner man ner den så finns det ingen mer. Det finns bara en bock, the One and only, säger Anna Porelius är informationschef på Gävle kommun.

Årets bock är nummer 45 i ordningen sedan den första restes 1966. Även den gången brändes halmbocken ner och den har nu bränts eller saboterats mer än 28 gånger.

Fråga

Julbockens historik

Sedan 1966 har en gigantisk halmbock stått på Slottstorget i Gävle till jul.

Redan första året gick den upp i rök och sedan dess har den med jämna mellanrum bränts ned och julbockens öde är sedan många år en världsnyhet.

1976 körde till exempel en raggarbil sönder bocken och 2001 brändes den ned dagen före julafton av en amerikan som dömdes till en månads fängelse och 100 000 kronor i skadestånd.

2005 var en av gärningsmännen utklädd till tomte, och samma år kunde hela världen bevaka bocken via en webbkamera på kommunens hemsida, men länsstyrelsen menade att webkameran var olaglig eftersom man bakgrunden ibland var så pass tydlig att det gick att indentifiera personer som promenerade där.

2006 och 2007 impregnerades den 13 meter höga julprydnaden med flamskyddsmedel från England som används för att förhindra bränder i flygplan, och trots några attentatsförsök så blev julbocken bara lite svedd i kanten under de två åren.

Då förutspådde etnologen Lotten Gustavsson vid Stockholms Universitet att omvärlden skulle tappa intresset för julbocken i Gävle om den inte skulle brinna något mer.

De impregnerade bockarna fick också kritik för sin mörka och dyblöta halm och från 2008 var bocken utan flamskyddsmedel igen.

Redan 1988 kunde man satsa pengar på engelska oddslistor om julbocken i Gävle skulle överleva julen och 2006 kunde man slå vad på amerikanska spelsajter hur länge julbocken i Gävle kommer att få stå kvar.

2010 bevakades bocken dygnet runt av väktare och fick stå kvar.

Fernando Arias

Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 22
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista