Gävleborg bäst på ungt företagande

1:35 min

Det unga företagandet går framåt i Gävleborg. Länet har, sett till antalet gymnasieelever, återigen flest UF-elever i landet. Den ökning som skett tror man beror mycket på en satsning man gjort i Hälsingland.

Och Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg, är nöjd.

– Det känns jättebra och det som är kul är att hela länet växer nu. Förut har det varit Gästrikland som har dragit fram siffrorna men i år är det faktiskt Hälsingland som ser till att vi växer. Vi har aldrig varit så många unga företagare i Hälsingland någonsin. Och den allra bästa kommunen är Söderhamn som når 41 procent av en årskull, säger Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.

Bäst fyra år i rad
För fjärde året i rad har Gävleborgs län flest UF-elever i landet.
UF, eller Ung Företagsamhet, hjälper gymnasieelever att under ett läsår starta och driva ett eget företag. Och i Gävleborg är det stort.
Nästan var tredje elev i länet som går ut gymnasiet nästa år kommer ha varit företagare. Helene Åkerlind vet i alla fall hur mycket hon tror att det här betyder för länet.

– Jättemycket. Vi har redan sett en del resultat med 19-20-åringar som är egna företagare och av våra UF-elever säger att 23 procent blir egna företagare inom en tioårsperiod.

Viktor Bergström har tillsammans med tre klasskamrater på Thorén business school startat ett eget UF-företag. Och han känner sig nöjd med att vara företagare.

– Man tas på lite mer på allvar när man pratar med vuxna och säger vad man gör, säger Viktor Bergström.

Resa till Gambia
Sara Bernhardsson har även hon ett företag med två klasskamrater.
I mars åker de till Gambia för att personligen leverera pengar som de genom en välgörenhetsgala kommer samla in. Och för Sara har upplevelsen hittills varit, ja, lärorik.

– Jag har lärt mig hur mycket arbete det ligger bakom för att skapa en gala. Det kommer hela tiden fram fler och fler problem som man inte tänkt på, så det har varit lärorikt, säger Sara Bernhardsson.  

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se