Unga bönder satsar

Koexplosion i Nordanstig

1:32 min

En koexplosion har drabbat Nordanstig. Enbart i Bergsjö har tre gårdar satsat närmare 50 miljoner kronor för att de tror på många mjölkande kossor i modern stordrift.

– Är det någon som satsar på ett ställe så blir det gärna flera. Det vet jag på flera platser i Sverige.

– Det blir inte ett överflöd, just i den här regionen så kanske det blir några fler just nu men samtidigt har det avvecklats en del mindre gårdar och som hamnar i valet om man ska investera eller om man ska lägga av, Per Johansson, Skrämsta gård.  

Bröderna Per och Magnus Johansson Skrämsta gård. Magnus bygger för 300 kossor. Insats ca 22 miljoner. Förutom egen åkermark arrenderar de av 80 olika markägare.

En industri
– I dags läget ser det okej ut. Kalkylerna ser bra ut. Och vi har förutsättningar med att vi har mycket arealer och utrymmen. Investeringskostnaden är ganska logisk om vi tittar på antalet koplatser, säger Per Johansson.

– Det ska vara högt flöde så att man får ut så mycket mjölk från kon som möjligt och snabbt, säger Magnus Johansson. 

Tunnare bondekår
Bondekåren halveras ungefär var tionde år, äldre slutar samtidigt som unga satsar. Tre gårdar runt Bergsjö investerar nära 50 miljoner på 700 koplatser.

– Den gamla bonden kanske är det, för i dag blir det mer företagande med större drifter. det handlar om att ha mer personal och större drifter i större skala. Det är mer industri, säger Per Johansson.