De skjutsar hem mammorna från BB

1:21 min

Margareta och Roger Frank i Ljusdal reagerade stark på att Migrationsverket inte hjälper nyförlösta mammor med pengar, så att de kan åka från BB. Nu erbjuder de via sin biluthyrningsfirma, att skjutsa hem mammorna.

– Man ska inte behöva sitta i receptionen på Hudiksvalls sjukhus och vänta på bussen som går. Den här kvinnan som jag såg som satt med ett litet knyte satt där ett par timmar. Och det där mådde jag så fruktansvärt dåligt över i flera veckor. Och när det här kom i tidningen i förra veckan, så tänkte jag att det här kan vi hjälpa till med, säger Margareta Frank.

– Bilarna står där och vi fyller på med bränsle. Kan inte jag köra så kan säkert någon annan köra. Ingen ska behöva sitta så där, säger Margareta Frank.

Har ni kört någon än?

– Nej, det är första dagen. När vi läste det här och pratade med våra kunder på landstinget så tänkte vi att vi har en möjlighet att hjälpa dem.  Sen får vi se hur man löser frågan längre fram, säger Roger Frank.

Hur har ni råd?

– Vi har ett avtal med landstinget och vi är ålagda att ha ett antal bilar här. Ibland är bilarna lediga och då brukar vi ta hem dem men nu låter vi bilarna stå kvar så att vi kan utnyttja dem till att hjälpa kvinnorna, säger Roger Frank.

Hasse Persson

Tel: 070-588 72 83
hasse.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista