Gävle

Somalier gör nyhetsprogram

1:58 min

Gävle ska få ett nytt somaliskt nyhetsmagasin. Det är en grupp somaliska ungdomar som kommer att sända lokalnyheter på den fria kanalen i Gävle.

Idén kommer från att många somalier i Gävleborg inte har möjlighet att följa med i de lokala nyheterna, det berättar Abukar Dahir, en av initiativtagarna till tv-programmet.

– Det är jätteviktigt att folk som inte är integrerade i det här landet och kanske inte förstår språket, är med på vad som händer runtom kring dem.

Parabolantenn
Abukar Dahir berättar att många somalier här i Gävle följer somaliska tv-kanaler genom satellit- och parabolantenner. Men de programmen tar ju aldrig upp lokala nyheter och det som händer i Gävle, fortsätter han.

– När man frågar dem varför de exempelvis inte lyssnar på Fokus i Sveriges Radio så är det ju för att man inte förstår språket. Det är ju det som är problemet, säger han.

Fria kanalen
Det är genom kulturhuset Lättings i Gävle som Abukar Dahir och hans kompisar nu får möjlighet att lära sig tv-produktion. Och enligt projektledaren Israel Benavides kommer programmet nå ut till 27000 Gävlebor genom lokal-tv.

– Vi har ett samarbete med fria kanalen och det är där vi kommer visa allt vi gör, säger Benavides.

Somaliska
Det lokala nyhetsmagasinet planerar att starta sina sändningar i januari nästa år och man kommer förmodligen sända en gång per vecka.

– Vi är runt 20 stycken ungdomar som arbetar med det är och vi blir bara fler. När man bor i ett segregat område och kanske är arbetslös så är det bra att förstå hur politiken funkar i staden. Och nu får folk som kollar på programmet chans att ställa frågor till beslutsfattare på sitt eget språk, säger Abukar Dahir.