Gävleborg

Polisen storsatsar på nykterhetskontroller

1:45 min

I dessa glögg- och julölstider står trafiksäkerheten i centrum. Bland annat storsatsar polisen i Gävleborg under luciaveckan för att få ned antalet trafikolyckor som beror på alkoholpåverkan.

En av poliserna som är ute på nykterhetskontroller i veckan är Per-Åke Johansson som är trafikansvarig för ordningspolisen i Gästrikland:

– Vi satsar på att vara så synliga som möjligt så att så många som möjligt ser oss och även får blåsa, säger Per-Åke Johansson.

Det blir extra många nykterhetskontroller under Luciaveckan. Polisen tar nämligen krafttag tillsammans med trafikverket och nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF).

Bra år 2010
Och det går allt bättre i Gävleborg. 2010 var ett bra år med ett relativt lågt antal omkomna i trafiken på grund av alkoholpåverkan.

Per-Åke Johansson tror att det beror på att jobbet helt enkelt gett resultat:

– Dels gör vi många utandningsblås och så tror jag att den information som har varit under många år ger verkningar på sikt, säger han.

Vägsmart kampanj
NTF Gävleborg satsar i veckan på en kampanj i länets restauranger, kallad "Är du vägsmart?". Kampanjen uppmanar helt enkelt gästerna att låta bilen stå om de druckit.

Lars-Erik Abrahamsson, verksamhetsledare på NTF Gävleborg, tycker att den här veckan är ett bra initiativ:

– Det känns jättebra att man med samlade krafter kan nå lite längre än vad var och en för sig skulle göra annars, säger Lars-Erik Abrahamsson.

Ljusmanifestation i Gävle
Förutom restaurangkampanjen kommer NTF Gävleborg under torsdagen ordna en ljusmanifestation vid Rådhustorget i Gävle.

Ett ljus tänds för varje person som under 2010 omkom i alkoholrelaterade trafikolyckor. För även om 2010 var ett relativt bra år, så var det inte tillräckligt bra:

– Förra året omkom 75 stycken i alkoholrelaterade olyckor och det är 75 för många, säger Lars-Erik Abrahamsson.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se