Från lugnet i Hassela till krigshärjat Irak

Trots dagliga rapporter om kidnappningar, avrättninigar och bombdåd reser frilandsjournalisten Urban Hamid till Irak för att spegla invånarnas vardag.

Enligt dom senaste beräkningarna har 52 journalister dödats sen invasionen av Irak tog sin början å i april i år kidnappades Urban Hamid av beväpnade motståndsmän - men trots det väljer han ändå att åka tillbaka:

Urban Hamid har varit i Irak tre gånger tidigare under kriget å han menar att risken är stor att människornas öden i Irak förvandlas till opersonliga siffror som inte berör

- och som gör att omvärlden glömmer bort Irakiernas situation vilket leder till att dom blir helt utlämnade till ockupationsmakten USA.

Det som trots allt driver honom att resa tillbaka är flera olika faktorer - dels viljan att berätta och känslan av plikt på grund av sitt irakiska ursprung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".