Det yttre metallhöljet på cisternen plockas isär. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
söderhamn

Oljeläckan fortfarande en gåta

1:48 min

Nu har arbetat börjat med att utreda vad det var som orsakade den omfattande råtalloljeläckan i Sandarne. Samtidigt pågår saneringen av området kring den läckande cisternen tillhörande Arizona Chemical.

Under dagen kommer man att arbeta med att plocka isär det yttre metallhöljet på cisternen. Samtidigt pågår arbetet med sanering på marken runt oljeläckaget.

Arizona Chemcial personalchef Karl Butler visar mig var läckan startade. Två meter över markhöjd har man rivit bort metallplåten och byggt ställningar för att försöka komma närmare svaret på gåtan om vad det var som egentligen hände. Där bakom hölje och isolering finns sprickan som satt Sandarne på kartan.

Men att utreda olyckan kommer att ta tid eftersom man måste ta bort all plåt runt cisternen. Och Karl Butler berättar att det expertteam som rest hit från företagets systerfabriker nu har börjat sitt arbete.

– Det kommer att ta tid men de är väldigt noggranna och ska komma till den absoluta anledningen till varför det här har hänt, säger Karl Butler.

Fernando Arias

Fernando Arias. Foto: Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 22
fernando.arias@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista