Ingen kö till äldreboenden i Gävle - men bara enligt omvårdnadsnämnden

De 27 personer som köar till Gävles äldreboenden är de som redan beviljats en plats av kommunens egna handläggare. Egentligen är det många fler gamla som vill bo i den trygghet de anser sig få i ett särskilt boende.
Men mycket få överklagar kommunens nej.

Det finns ingen kö ansåg omvårdnadsnämnden i Gävle och lade ner 40 platser i äldreboenden och lika många korttidsplatser.
Men det finns inte heller någon kö att ställa sig i.
De 27 personer som nu väntar på en plats i äldreboenden, det är de som kommunens handläggarne sagt ja till. De som fått nej har möjlighet att överklaga . Tre gamla som gjort det i år har fått rätt, sex har fått nej också av länsrätten, bl a den man som känner sig otrygg dygnet runt i sin nuvarande bostad. Han har svårt att förflytta sig , måste ofta gå på toaletten, har stora bekymmer med maten, dålig nattsömn och svårt att sköta sin personliga hygien. Han är 98 år.

Han får inte plats på något äldreboende och finns inte med i någon kö. Det gör inte heller den 82-åriga kvinna vars högsta önskan är att få bo på en särskilt boende. Hon har haft stroke och är rullstolsbunden.
De båda hör till de tre procent i Gävleborgs län som överklagar när deras kommun säger nej till en plats i ett äldreboende.
De 27 personer som fått ett ja av Gävle kommun men ännu inte någon plats de ska erbjudas en plats inom tre månader säger omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist . Om inte det sker kan de å andra sidan inte överklaga. De har ju fått ett ja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista