Ingen jämställdhet i Älvkarleby

Älvkarleby kommun är bland de sämsta kommunerna i landet på jämställdhet. Bara Vansbro och Åsele är sämre, enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån SCB.

Det jämställdhetsindex som förpassar Älvkarleby till tredje plats från botten i jämställdhetsligan har räknats ihop av skillnaderna mellan män och kvinnor näre det gäller exempelvis utbildning, arbetslöshet, löner och politisk representation i kommunen.
I en kommentar förklarar Älvkarlebys kommunalråd Lars Skytt bottenplaceringen med att Älvkarleby i för hög grad präglas av bruksortsmentalitet. Det finns för få utvecklingsmöjligheter för kvinnor och förhoppningen - säger han - är nu att förbättrade kommunikationer ska öka inflyttningen av välutbildade kvinnor. Särskilt planerna på en pendlarlinjer mellan Gävle och Uppsala, det så kallade Upptåget, hoppas han ska förändra dynamiken i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".