Höjda vattentaxor väntar luttrade sandvikenbor

Inte nog med att sandvikenborna har fått koka sitt förorenade vatten de senaste veckorna. Nu ska de få betala för det också. Efter flera veckors vattenmisär väntar nu höjda vattentaxor Sandvikens redan hårt prövade hushåll.

Eftersom VA-verksamheten är helt taxefinansierad är det nämligen hushållen som måste betala för både det akuta problemet och kommande investeringar i vattennätet.
Hur stor höjning det handlar om, det vill Sandvikens vattenchef Marilou Hamilton inte spekulera om ännu.
Först när slutnotan för den akuta vattensituationen är betald och beslut har tagits om vilka åtgärder i vattenledningsnätet som man ska genomföra vet man vilka taxehöjningar som kommer att krävas.

Miljonbelopp
Att det handlar om stora summor som ska finansieras, det är det ingen tvekan om. Bara de akuta kostnaderna för genomspolning av vattenledningsnätet och laboratoriekostnader antas landa på mellan 1-1,5 miljoner kronor.
Det är pengar som det inte finns täckning för i Sandvikens energis vattenbudget utan kommer att föras med in i nästa år som ett underskott.
Sandvikens Energi VA-verksamhet omsätter årligen cirka 40 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".