gävle

Mattestuga med läxhjälp

1:48 min

I kväll drar räknestugorna igång i Gävle där frivilliga ställer upp och hjälper till med matten. Jetmira Murseli och Ashin Kurutas som går andra året på gymnasiet är bara två av många elever som gärna tar den här chansen.

– Man får inte så mycket hjälp under mattelektionerna eftersom vi är så många elever. Det blir bara att man räknar utan att fatta allting, säger Jetmira Murseli och Ashin Kurutas som går andra året på gymnasiet är bara två av många elever som gärna tar den här chansen att öva litet extra.

För många elever är tempot i matteundervisningen för snabbt och lärarna har ofta svårt att hinna hjälpa varje elev i stora klasser. I höstas startade räknestugorna på tisdagskvällarna i Vasaskolan i Gävle och fler och fler elever har visat intresse.

Ny stuga för att få plats
Nästa vecka öppnar ännu en räknestuga på Borgarskolan för att få plats med alla mattesugna skolungdomar. Volontärerna Göran Norell och Emelie Bjurka från frivilligorganisationen Mattecentrum hjälper gärna eleverna med kluriga tal och ekvationer.

– Vi kan försöka visa på alternativa sätt att tänka om de har kört fast kanske vi kan hjälpa dem att tänka på något annat sätt för att lösa uppgiften.

Inte bara positivt
Matteläraren Pernilla Holmström hon ser både för- och nackdelar med räknestugorna.

– Vi märker att det är många elever som behöver stöd och inte kan få det hemifrån och då är det bra att det finns sådana här ställen där de kan få extra hjälp men det löser inte problemet för oss lärare på skolan utan vi ser att vi behöver ha mer tid och resurser. På det sättet blir det lite vanskligt med många ideella föreningar som hjälper till, säger hon.

Therese Selén
therese.selen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista