De Spanska läkarna är här för att stanna

Dom hårt ansträngda familjeläkarna i Gävleborg har fått förstärkning av sju spanska läkare i år. Trots vissa inledande problem att växla från spanskan till Hälsingemål säger spanjorerna att de trivs bra och kan tänka sig att stanna som familjeläkare i länet under flera år framöver.

Fyra av de spanska läkarna arbetar på hälsocentraler i Gästrikland, tre i Hälsingland och samtliga har kontrakterats för tre års tjänstgöring.
Det svåraste är det svenska språket tycker läkarna som nu fått extra undervisning under åtta veckor på CFL i Söderhamn. Enligt Hortensia Marques som tjänstgör i Delsbo uppvägs emellertid de språkliga problemen av ett positivt bemötande av Hälsingarna och av att arbetsvillkoren i Sverige är bättre än hemma i Spanien.
I Spanien är det mer jäktigt med fler patientmöten per dag och mer osäkra anställningsformer säger Hortensia Marques som redan uppger att hon kan tänka sig att stanna längre i Delsbo än de tre kontrakterade åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista