Vattenproblemen i Sandviken fortsätter - Hyresgästföreningen kräver kompensation

Endast för ett litet antal hushåll i Sandviken kom idag ett efterlängtat besked. Sandviken Energi har tillsammans med miljökontoret beslutat att häva rekommendationen att koka vattnet för boende på Sagostigen, Trollstigen och Dvärgstigen. För övriga delar av Västra Sandviken är läget emellertid oförändrat problematiskt.

Spolningen och kloreringen av VA-nätet har hittills INTE gett det resultat man hoppats på. Halterna av colibakterier är fortfarande för höga och dricksvattnet är otjänligt.
Enligt provsvaret idag är det alltså endast de boende på Sagostigen, Trollstigen och Dvärgstigen som nu fått rent vatten.
FEMTE VECKAN
Därmed går nu vattenproblemen i Sandviken in på femte veckan och allt fler efterfrågar någon slags kompensation för olägenheterna. Kommunen och Sandviken Energi har emellertid tvärt om aviserat en höjning av VA-taxan för att i enlighet med VA-lagen täcka de merkostnader som försöken att sanera vattenledningsnätet fört med sig.
Lagen kräver alltså en avgiftshöjning. Hyresgästföreningen som mottagit många klagomål från Sandvikenhus hyresgäster hoppas dock att de pågående hyresförhandlingarna ändå ska ge en möjlighet till ekonomisk kompensation. Redan i morgon ska Hyresgästföreningen i sina förhandlingar med Sandvikenhus kräva att bolaget i sin tur kräver tillbaka pengar från vattenleverantören. Det säger Hyresgästföreningens ombudsman Kjell Blomqvist till Radio Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".