Gävleborg

Tvångsgifte kan förbjudas med ny lag

1:44 min

På flera håll i Gävleborgs Län lever ungdomar under förtryck och kontroll från sina familjer. Ofta kan det handla om att bli bortgift mot sin vilja. Men snart kan den som tvingar någon till äktenskap straffas med två års fängelse. Det väntas en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen föreslå senare i vår.  

Anhar Barakat har själv upplevt förtryck inom familjen, när han fortfarande gick i gymnasiet började hans föräldrar planera för att han skulle gifta sig. 

– Den frågan fick jag av mina föräldrar när jag var ungefär 17 år. De ville att jag skulle gifta mig med en tjej som de valt. Jag satte mig emot det, det kändes väldigt konstigt för mig. Jag hade karriär och skola att tänka på, säger Anhar Barakat.

Oroliga vid lov
Det finns ungdomar på flera håll i vårt län som säkert känner igen sig i Anhars berättelse. Karin Sandgren jobbar med hedersfrågor på länsstyrelsen och hanterar ärenden som rör tvångsäktenskap.

– Ofta till sommaren och sommarlov kommer det unga tjejer till kuratorn och berättar att dom inte vågar åka hem, för att hon tror att hon kommer att bli bortgift, säger Karin Sandgren.

Rymde hemifrån
Tvångsäktenskap kan snart komma att straffas med upp till två års fängelse. Det väntas en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen föreslå senare i vår. Utredningen kommer också att föreslå att man tar bort möjligheten till dispens för barn för att gifta sig. Anhar Barakat som vi hörde i början av inslaget gifte sig aldrig med nån av tjejerna som hans föräldrar föreslog. Istället rymde han hemifrån och sökte hjälp hos socialtjänsten. Såhär säger han om att tvångsäktenskap snart kan vara brottsligt.

– Jag tror att det kan vara jättebra. Socialtjänsten kan ibland inte agera eller hjälpa eftersom de är låst i sina system. Det blir mycket enklare att luta sig mot lagen, säger Anhar Barakat.  


Karin Eurenius
karin.eurenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista