Kritiken växer mot Sandvikens kommun - länsstyrelsen har inte informerats om vattenproblemen

Kritiken växer mot hur Sandvikens kommun har skött informationen om sitt förorenade vatten. Trots att problemen med coli-bakterier nu är inne på sin femte vecka så har Sandvikens kommun hittills inte informerat Länsstyrelsen om läget.

Detta trots att både länsveterinär och smittsskyddsläkare, enligt länsveterinär Margaretha Steen, ska informeras om smittor i livsmedel, och vatten är ju ett livsmedel.

Och hittills har hon fått förlita sig på andrahandsuppgifter. Det säger hon till Sveriges Radio Gävleborg.

Men länsstyrelsen som ju är tillsynsmyndighet över kommunerna är inte ensam om att ha retat sig på bristen på information från Sandviken. Landstingets smittskyddsläkare Göran Hedin berättar att han blev uppringd av Sandvikens kommun först efter att han hört på radio och sett i tidningar om vattenproblemen, och att han först efter att han påpekat det olämpliga i detta fått kontinuerlig direktinformation från Sandviken.

På Sandvikens kommun ställer de sig i sin tur frågande inför kritiken från länsstyrelsen, och miljöchefen Tommy Stenegård tycker att Länsstyrelsen själv kan höra av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".