Gävleborg

Reinfeldt öppnar för senare pension

1:36 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar i dag för att man ska kunna jobba tills man fyller 75 år. För att vi ska orka jobba längre så tycker han att vi ska kunna vidareutbilda oss senare i livet, och byta jobb, när man inte klarar av det gamla.

– Man jobbar längre och många påpekar att det vägval man gör i 20-årsåldern, kanske med ett tungt jobb, måste bytas mot något lättare och det kanske måste bestå i en ny utbildningsinsats, säger Reinfeldt.

Men hur realistiskt är det? En person som har haft ett tungt jobb, kan den som är hux flux ställa om sig?

– Jag tror att vi måste börja ta diskussionen. Det är ingen bra ordning när den som har ett tungt jobb väldigt ofta landar i ett ersättningssystem vid sidan av arbetsmarknaden en långt före de borde ha slutat arbeta.

Men Statsminister Fredrik Reinfeldts idé om att förlänga arbetslivet får också häftig kritik idag. P4 Gävleborgs svarstelefon har gått varm av lyssnare som underkänner tanken på att gå i pension först vid 75 års ålder. Och även bland Gävleborna tycks det vara fler som är mot än för statsministerns förslag.

– Det tror jag inte kommer funka. Jag tror inte man orkar mer efter att man passerat 70, säger en Gävlebo.

– Om man höjer för de äldre är det svårare för de unga att komma in i arbetslivet. För dem är det bra men för oss ungdomar är det sämre, fyller en annan i.