Gymnasielärare i Sandviken dömd för ofredande

Hovrätten dömde idag en manlig gymnasielärare i Sandviken till dagsböter för ofredande. Det sedan han i minst fyra fall ofredat kvinnliga elever och en kvinnlig kollega.

Hovrätten underkände därmed den dom från Tingsrätten i Sandviken, som för ett år sedan helt friade läraren från anklagelserna för sexuella trakasserier. Enligt åtalet skulle han på olika sätt sexuellt ha antastat fyra elever, men också en kvinlig kollega. Främst då genom ett i mångas tycken överdrivet klappande, kramande och smekande av alla han kom i kontakt med. Domstolen tyckte också att läraren i flera fall hade ägnat sig åt plumpa skämt som gått över gränsen för vad som som kan anses ett acceptabelt av en lärare gentemot en elev. Däremot har han inte gjort något olagligt eller straffbart, ansåg tingsrätten.

Åklagaren Birgitta Fernlund var emellertid inte nöjd med den friande domen utan överklagade till Hovrätten på de punkter i åtalet som hon ansåg mest klandervärda. Det handlade bland annat om ett tillfälle då läraren ofredat en elev genom att sätta sig i hennes knä och tre fall av som det heter anstötliga kommentarer till tre andra elever.

Ett år senare visar det sig nu att Hovrätten gått på åklagarens linje. Läraren har gjort sig skyldig till ofredande och döms till dagsböter för det. Han ska också betala ett skadestånd på 5000 kronor till var och en av de fyra eleverna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".