söderhamn

Europadomstolen ger HD rätt om hatbrottsdom

1:46 min

Europadomstolen gav i dag Högsta domstolen i Sverige rätt som fällde fyra män för hets mot folkgrupp efter att ha delat ut homosexfientliga flygblad på Staffanskolan i Söderhamn.

Det var i december 2004 som sju män delade ut flygblad på Staffanskolan i Söderhamn. Flygbladet som producerats av den högerextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen tog upp flera saker rörande homosexuella.

Bland annat skrev man att "Din antisvenska lärare" mycket väl vet "att homosexualitet har en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen".

Man uppmanade också elever till att "påpeka" för lärarna att "homosexlobbyn med sina organ även försöker avdramatisera pedofili".

Hänvisade till tidigare dom
Efter att ha fällts för hets mot folkgrupp i tingsrätten i Bollnäs överklagade fyra av männen till hovrätten eftersom de ansåg att domen kränkt deras yttrandefrihet.

Männen hänvisade till ett uttalande från frikyrkopastorn Åke Green som frikänts för samma brottsmisstanke.

Hovrätten friade också männen, men de skulle återigen fällas av Högsta Domstolen. Och nu har alltså även Europadomstolen gått på HD:s linje - Sverige kränkte inte männens yttrandefrihet.

Flera domare tvekade
Men flera av domarna i Europadomstolen tvekade inför att fria och de frågar sig om texten på flygbladet verkligen var så pass allvarlig att yttrandefriheten kunde inskränkas.

Det som ändå gör att domarna väljer att fria Sverige handlar om hur och var flygbladen delades ut: Högstadieeleverna kunde inte avböja flygbladen eftersom de lades i deras skåp. Samtidigt bedömdes handlingen som allvarlig med tanke elevernas låga ålder.

"Efterlängtad dom"
Ulrika Westerlund är ordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, och hon välkomnar Europadomstolens beslut.

– Det har också varit väldigt efterlängtat av den europeiska HBT-rörelsen eftersom det inte har funnits någon dom på det här området alls, säger Ulrika Westerlund.