Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Ljusdal

Politisk kris i Ljusdal

1:06 min

Ett politiskt gräl har nu lett till att Ljusdals kommun nu står utan politisk majoritet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialradikala demokraterna har inte lyckats
komma överens om hur de ska samarbeta.

Nu öppnar Socialdemokraterna, som är det största partiet i Ljusdal, för att hitta nya samarbetspartners eller bli oppositionsparti.

--  Vi kan inte hålla på och spela med olika spelregler utan vi måste ha respekten för varandra och för vårt uppdrag. Och när det inte går då finns inget annat att göra än tacka för sig, det säger Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdals kommun.

Vad är det för spelregler som ni inte kan komma överens om?
– Det är till exempel hur vi ska förfara när vi har olika uppfattningar. Vilka ska vi tala med. Kan vi gå med på att vi berättar för varandra, säger Örjan Fridner.

Vad ser du för nya tänkbara konstellationer?
– I första hand ska vi lyssna med något eller några andra parter. Och det blir naturligt då en icke så stark och drivande vänsterpolitik. Då måste vi ta hänsyn till de eller det partierna. Är det så att vi inte lyckas med det. Då återstår att vi måste gå i opposition, säger Örjan Fridner.

– Vilket jag tycker är djupt olyckligt eftersom vi vilket jag tycker är djupt olyckligt eftersom vi har 14 mandat mot fullmäktiges 41 och är det då så att det då inte går att bilda någon majoritet så finns alltid den möjligheten som inte jag är inne på. Det är ett extra val men det har en kommun en möjlighet att anordna, säger Örjan Fridner.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista