"Flexifart" på E4 vid Hudiksvall

Vägverket inför idag flexibel hastighet på E4:an vid den farliga korsningen Hudiksvall-Väster. Poängen är att självreglerande elektroniska hastighetsskyltar ska anpassa högsta tillåtna hastighet till den trafiksituation som för ögonblicket råder.

Nu ska det bli slut på de paninkbromsningar och olycksincidenter som ofta uppstår när tung trafik svänger upp på E4:an vid Hudiksvall.
På försök installerar Vägverket nämligen där en helt ny typ av hastighetsskyltar som faktiskt själva kan sänka den tillåtna hastigheten när det är fara å färde.
Systemet som tas i bruk idag syftar främst till att minska olycksrisken när långtradare lämnar den bensinmack som finns i anslutningen till korsningen. Elektroniskt styrda hastighetsskyltar kan då minska den högsta tillåtna farten på E4 till 70 eller 80 kilometer i timmen, vilket ger de tunga fordonen några viktiga extra sekunder att accelera upp i marchhastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".