gävleborg

Djurparker säger ja till utsättning av vargvalpar

1:43 min

Svenska Djurparksföreningen har nu beslutat sig för att vargvalpar från djurparker ska få sättas ut i det vilda. Regeringen vill att vargvalpar från djurparkerna ska sättas ut hos vilda vargkullar redan i år och har nu fått ett besked för att kunna arbeta vidare med frågan, för samtidigt ger en ny lag både markägare och jakträttsägare rätten att säga nej till det här.

– Vi har sagt ja med vissa förbehåll, framför allt att valparna när de växer upp ska varar skyddade från jakt och även att åtgärden ska förankras lokalt, det ska finnas en förståelse för att det här är någonting positivt, säger Mats Amundin, zoolog vid Forsknings- och Utbildningscentret och stamboksförare för vargarna i Svenska djurparksföreningen.

Att ni från djurparkernas sida ställer villkor, hur tänker ni kring det?

– Dels är det ju våra vargar som vi känenr ett visst ansvar för. När det gäller uitsättning av djurparksdjur i naturen, det gäller flera arter, då följer vi IUCN, internationella naturvårdsunionens riktilinjer. Dom trycker hårt på lokal förankring, om man inte får till den så är det meningslöst.

Kan man säga att regeringen var beroende av ert ja? De hade inte kunnat gå vidare utan det.

– Det stämmer ju, om det nu är regeringen eller naturvårdsverket som behöver beslutet. Men bara för att vi sagt ja är det inte bara att köra på, det är många andra aspekter. En sak som vargarna styr helt och hållet över själva är ju när valparna föds. De vilda vargarna föder till exempel ungefär två veckor innan djurparksvargarna.

Om det här lyckas, vad är det man har lyckats åstadkomma då?

– Då har vi tillfört genetiskt bidrag från obesläktade individer så att man kan bryta inavelsgraden som finns i den svenska stammen.

Jessica Gredin
jessica.gredin@sverigesradio.se