ljusdal

Förskingrade pengar från tre föreningar

1:22 min

Varje år händer det att föreningar drabbas av förskingring, att någon stjäl ur den gemensamma kassan. Just nu utreder polisen i Ljusdal ett fall med tre föreningar där en person misstänks för att ha tagit 150 000 kr eller mer.

– Det kändes som en stor tragedi att alla våra besparingar var borta och att vi inte kan fullfölja de planer vi har haft för föreningen, berättar en berörd.

Hur är det nu då när ni står där med ebb i kassan?
– Vi kan ju inte fortsätta med verksamheten i samma utsträckning som det var tänkt. Förtroendet försvinner, man känner inte tilliten till den närmaste omgivningen ens.

Är ni beredda att göra nya saker nu för att samla in pengar som har försvunnit?
– Absolut. Vi fortsätter och försöker jobba på som vanligt för att täcka upp bristerna.

Erbjöd att hjälpa till
Den misstänkte personen erbjöd sig att bli kassör för den mest drabbade föreningen 2007. På en gång började det läcka ur kassan och i dag fattas det 120 000 kronor eller mer. Det uppdagades i höstas, något ingen kunnat ana.

Föreningen har knappt 40 medlemmar, flera års arbete är sinkat, en stipendiefond är tömd och nu utreder polisen i Ljusdal omfattningen som kan vara 150 000 kronor eller mer för de tre föreningarna personen skött kassan i.

Kammaråklagare Christer Sammens säger att straffet om den misstänkte fälls kan bli villkorlig dom och återbetalning av försvunna pengar, om det finns något att betala med.