Klotter - snart ett minne blott?

Det klottras allt mindre i Gävleborgs län. Det senaste året har antalet anmälningar om skadegörelse i form av klotter minskat med en tredjedel, från drygt 300 anmälningar till drygt 200.

Orsakerna till minskningen tros dels vara att den nya klotterlagen, och dels att graffitti och klotter inte lockar lika många ungdomar som för några år sedan.

Den nya klotterlagen trädde i kraft vid årsskiftet och var då omstridd.Lagen innebar förutom hårdare straff även möjlighet för polisen att kroppsvisitera misstänkta klottrare. Kritiken gällde det integritetskränkande med kroppsvisitation och en del varnade för att lagen skulle missbrukas.

Tio månader efter att den trätt i kraft visar statistiken att polisen i Gävleborgs län gjort nio stycken kroppsvisiteringar i samband med misstänkt klotter. I sju fall beslagtogs sprayflaskor eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista