"Västvärlden bär ansvar för Arafats insjuknande"

Palestiniernas ledare Yasser Arafat är mycket sjuk. Enligt inofficiella källor vid militärsjukhuset Percy i Paris så är Yasser Arafat hjärndöd, men dom här uppgifterna har inte bekräftats. Nabil Abdo i Gävle är palestinier, och han är mycket ledsen och upprörd i dag.
- Som jag ser det har Israel och den så kallade fria världen mördat Yasser Arafat, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Nabil Abdo känner både sorg och vrede. Sorg över att förlora Arafat som betytt så mycket för det palestinska folket, och vrede över att omvärlden inte har reagerat när Israel satt Arafat i husarrest.
- Både Israel och den övriga, så kallade fria världen bär ansvaret för mordet på Yasser Arafat. För om man sitter i husarrest och inte har tillgång till vård så är det mord som jag ser det. Israel har inte låtit Arafat komma ut trots att han är både gammal och sjuk, säger Nabil Abdo som är palestinier men sedan 1965 bor i Sverige och Gävle.

År i husarrest
Yasser Arafat har i över två år suttit i husarrest i sitt hem på Västbanken. Dom senaste dagarna har Arrafat blivit mycket sjuk och han flögs till ett militärsjukhus i Paris för vård. Nu han ligger i koma och hans tillstånd är mycket kritiskt.

Kampen går vidare
I 30 år har Yasser Arafat kämpat för ett självständigt Palestina. Vem som kommer att ta över efter honom är det ingen som vet. Men Nabil Abdo säger att kampen kommer att gå vidare, oavsett vem den nya ledaren blir.
- Det finns många duktiga palestinier som kan ta över så jag är inte orolig. Vår kamp kommer att fortsätta, säger Nabil Abdo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".