1 av 2
Rovdjurshandläggare Sofia Ageheim. Foto: Joacim Lindwall.
2 av 2
Länsstyrelsens vargobservationer. Bild: Länsstyrelsen.
Sandviken

Ungvargar rev får

Rovdjurshandläggare Sofia Ageheim
1:45 min

Det är vargar från Korsån, på gränsen mellan Gävleborg och Dalarna, som rör sig Järboområdet och som rivit flera får där. Det står klart sedan Länsstyrelsen låtit utföra en DNA-analys som nu är klar.

Det är vargar från Korsån, på gränsen mellan Gävleborg och Dalarna, som rör sig Järboområdet och som rivit flera får där. Det står klart sedan Länsstyrelsen kartlagt vargarnas rörelser och dessutom låtit utföra en DNA-analys som identifierar de ungvargar som attackerat fårbesättningarna.

- Det har inkommit ganska många vargobservationer från Järboområdet och vi har hört att människor är oroliga där. Därför har vi valt att prioritera just det området.

Det säger Sofia Ageheim, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Gävleborg.

Fog för oro

Totalt har tre fårbesättningar angripits i ett vidsträckt område i de västra delarna av Sandvikens kommun. Det första vargbesöket i fårhagen skedde i Dalsäng i september förra året och följdes sedan av liknande angrepp i Jäderfors och Åshammar. Vargattackerna väcker starka känslor - det berättar Jenny Johnsson i Jäderfors, en av de drabbade fårägarna:

- Det är klart att det känns ledsamt att som i mitt fall förlora fyra tackar, säger hon.

"Förövarna" är identifierade

Genom att kombinera vargobservationerna med DNA-analys från spillning har nu Länsstyrelsen identifierat vilka vargar det var som angrep fåren.

- Det visade sig vara tre ungvargar som utgör avkomma från ett vargpar i det så kallade Korsåreviret. Analysen har också kunnat visa att de är födda 2010 eller 2011, säger Sofia Ageheim.

Om också ungvargarna i sin tur har hunnit bilda revir,  är däremot svårare att avgöra. Klart är bara att inga revirmarkeringar ännu hittats i det aktuella området.

Kräver skyddsjakt

De drabbade fårägarna har begärt att få skjuta vargarna, men Länsstyrelsen har hittills avslagit ansökningarna med motiveringen att andra åtgärder ska prövas först, som rovdjursstängsel. Dessutom har det fram tills nu varit oklart vilka vargar det rört sig om, varför det funnits risk för att genetiskt värdefulla vargar skulle kunna falla för kulorna.

- Det är en viktig pusselbit för att vi ska kunna godkänna skyddsjakt, konstaterar Sofia Ageheim.

Efter DNA-analysen står det nu emellertid klart att ungvargarna inte kan sägas vara särskilt skyddsvärda. Till skillnad från invandrade vargar skulle de alltså eventuellt kunna skjutas om de skulle göras ansvariga för nya angrepp mot tamdjur.

- Vår analys har visat att vargarnas inte bär på gener som måste skyddas, säger Sofia Ageheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".