Asylsökande Mirna och hennes mamma gav upp

Den nu tioåriga gömda libanesiska flyktingflickan Mirna har fått ännu ett avslag på sin asylansökan, och hennes mamma har gett upp och de har rest tillbaka till Libanon. Det tycker flyktingadvokat Tryggve Emstedt i Gävle är oerhört tragiskt.

Mirna och hennes mamma har efter två år i Sverige tidigare avvisats till hemlandet, trots att de där har hotats och misshandlats så svårt att Mirna har förlamats.

Flyktingadvokat Tryggve Emstedt i Gävle, som flera gånger har ansökt om uppehållstillstånd för de två, tycker alltså att det är oerhört tragiskt att mamman inte orkade kämpa ett tag till. Han tror nämligen att det blir lättnader i asylfrågorna i början av nästa år.

-Om tre månader hade situationen varit helt annorlunda, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.

Men samtidigt förstår han mammans handlande. Hon har nyligen fått veta att hennes försvunne f.d. make är död, och hennes återstående fyra barn i Libanon står nu utan någon som tar hand om dem ordentligt. Hon orkade inte vara kvar här i Sverige när situationen är som den är i Libanon, och därför valde hon att åka tillbaka, trots att det innebär stor fara för henne själv. Det säger Tryggve Emstedt till Sveriges Radio Gävleborg.