Kris för myskoxprojektet

Myskoxtjuren Willy som skulle gjuta nytt blod i den inavelshotade myskoxstammen i Härjedalen är död.
- Det är ett hårt slag mot hela projektet, säger Olle Larsson, VD vid Järvzoo och delansvarig för Myskoxprojektet.

Willy från Kolmården fick i augusti byta plats med den vilda honan Sofie som i sin tur forslades till Järvzoo. Men det hårda fjällivet tärde på Willy och i lördags dog han i samband med en transport. Det är ännu oklart om han under sina få månader i frihet hunnit fullfölja sin uppgift - att betäcka en eller flera av myskoxkorna i Härjedalsflocken.
Klart är däremot att Willy den senaste veckan varit i Norge och gjort sig impopulär hos polisen. En svensk expedition skulle söva ner myskoxen för att sedan återföra den till Härjedalen. Men Willy klarade alltså inte av bedövningsdosen. Han var i dåligt fysiskt skick, har obduktionen visat.
Willys död ökar nu trycket på den vilda myskoxkon Sofi i Järvsö som förhoppningsvis dräktig ska sättas ut på fjället i februari. Sofie HAR strulat med Järvzoos Grönlandstjur Piterak, men det är inte säkert att hon är i välsignat tillstånd, säger Olle Larsson. Den saken ska kontrolleras i januari månad.
Han tillägger att det största problemet nu är att det efter Willys bortgång inte längre finns någon myskoxtjur på fjället.