Söderhamn

Oljeläckaget hotar skärgårdsturismen

1:55 min

Söderhamns kommun har satsat miljonbelopp på skärgårdsturism. Men inför sommaren är frågan hur Arizona Chemicals oljeutsläpp påverkar sjölivet. De fyra öar som kommunen särskilt berett för turism har klarat sig från oljan, men osäkerheten ändå fortfarande stor.

Sven Backlund är ordförande för Söderhamns Motorsällskap och han är rädd att råtalloljan får skärgårdsturisterna att tveka:

- Det är jag orolig för. Det är inte roligt om turister får en negativ upplevelse av Söderhams skärgård, säger han.

Katastofalt säsongsslut

I Söderhamns hamn väntar just nu hundratals båtar på att få den sista finputsningen innan sjösättning och det är Söderhamns Motorsällskap, SMS, som sköter hela småbåtsruljansen, I fjol fyllde sällskapet 100 år och i samband med det fick den så kallade Jungfrukusten mycket positiva omdömen i olika medier. Men slutet på jubileumsåret blev värsta tänkbara när 800 000 liter råtallolja rann ut i havet från Arizona Chemicals cistern i Sandarne.

- Det kan verkligen minska skärgårdens attraktionskraft. Att gå i land på smetiga stränder är inte roligt, säger Sven Backlund

Miljonsatsning i fara

Söderhamns kommun har i flera år satsat miljonbelopp på att öka attraktionsvärdet som skärgårdskommun. Kommunen har bland annat satsat på en skärgårdsbåt och byggt boenden på fyra öar, totalt tio stugor och ett vandrarhem. Dess bättre för kommunen så har dessa öar klarat sig undan olja och Elin Forsell på Söderhamns turistbyrå säger att bokningen nu tagit hygglig fart, trots allt.

Osäkert om skadornas omfattning

Lars Stål är teknisk chef i Söderhamns och den som hållit samman kommunens hantering av oljeutsläppet. Han säger att skärgårdsstugorna klarat sig undan oljan, men att osäkerheten fortfarande är stor inför sommaren:

- Det är för tidigt att säga hur oljeutsäppet kommer att påverka båtturismen. Det är möjligt att det kan komma olja på båtarnas skrov, men i vilken grad det påverkar turismen är svårare att säga.