Farligt med amatörboxning

1:45 min

Amatörboxning ger hjärnskador som kan bli bestående. Det har forskare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i samarbete med Boxningsförbundet för första gången kunnat visa.

Totalt undersöktes 30 boxare som alla har gått minst 47 matcher, och det var en stor andel som veckan efter matchen visade tecken på hjärnskada.

Det berättar boxaren och läkaren Sanna Neselius som har lett forskarstudien:

– De visade tecken på nervcellskador. Det var 80 procent av boxarna som hade förhöjda markörer i sin hjärnvätska jämfört med en kontrollgrupp.

8 av 10 alltså...Sedan fick de vila i två veckor. Hur många av dem hade kvar skadorna då?

– Utav de som hade förhöjda värden var det 20 procent som fortfarande hade kvar förhöjda värden vid uppföljande kontrollen.

Hur allvarligt ser du på de här nya rönen?

– Vi ska ta resultaten på allvar förstås, men däremot rekommenderar jag absolut inte någon att sluta med alla typer av riskidrotter som ridning, ishockey, fotboll, boxning och andra kampsporter där det förekommer slag mot huvudet. Det är otroligt goda hälsoeffekter av att idrotta, säger boxaren och läkaren Sanna Neselius som har lett forskarstudien.

Höjda halter av proteiner
Hjärnskadorna visade sig som förhöjda halter av fyra olika slags proteiner i hjärnvätskan. Sådant har tidigare påträffats bland proffsboxare som men aldrig bland amatörer som bär huvudskydd, mjukare handskar och tillämpar mer skonsamma regler.

Inga omedelbara förändringar
Anders Hedlund som i 35 år varit aktiv i Gävles anrika boxningsklubb Falken tycker att forskningsresultaten är intressanta, men att det ännu är alldeles för tidigt att låta dem påverka träning och tävling:

– Jag skulle vilja höra lite mer fakta. Vad den fakta som har berättats betyder i verkligheten vet vi mindre om.

Hur förändrar de här uppgifterna era tränings- och matchupplägg i framtiden?

– Träningsupplägget tror jag inte ändras speciellt mycket.

Nu är det amatör-SM i boxning i helgen...kommer ni att förbjuda slag mot huvud och ansikte då?

– Nej, det ingår i sporten så det kan man inte göra, säger Anders Hedlund i BK Falken i Gävle.