Gästrikland

Brännskadad man åtalas för mordbrand

1:41 min

Den 59-årige man som i slutet av förra sommaren hittades svårt brännskadad längs riksväg 80 mellan Sandviken och Forsbacka misstänks nu för mordbrand. När åklagare Ulf Back i dag lämnade in sin stämningsansökan kommer för första gången polisens version av hur mannen brännskadad hade hamnat i sin i övrigt helt oskadda bil.

– Det började med att SOS Alarm får ett telefonsamtal från en man och det förs då ett samtal som finns inspelat och mannen stannar sedan i höjd med Sandviken/Forsbacka någonstans. Ambulanspersonal kommer dit och han är mycket svårt brandskadad, säger åklagare Ulf Back.

Han åtalas för mordbrand
Det var den 17 augusti i fjol som mannen alltså själv ringde SOS Alarm, när han satt svårt brännskadad i sin bil på Riks 80 mellan Sandviken och Forsbacka och behövde hjälp.

Åklagare Ulf Back misstänker att skadorna uppkom när mannen försökte tända eld på en fastighet i Ockelbo kommun, och sedan satt sig i bilen och börjat köra. Därför åtalas mannen nu för mordbrand.

Som bevis används främst föremål som hittats på platsen. Men det återstår fortfarande frågetecken kring varför han varit där och tänt eld:

– Det finns en koppling mellan fastigheten och den här mannen. En anhörig till honom har visat intresse att köpa fastigheten och han ska ha besökt fastigheten tillsammans med den anhörige några veckor före branden. Annars har vi ingen entydig motivbild till varför han ska ha tänt eld på den här sommarstugan.

Vad kan du säga om honom?

– Det är en person som tidigare är helt ostraffad med välordnade förhållanden. Det finns ingenting kring den här mannen som skulle kunna peka på att han skulle kunna begå ett sådant här brott, säger åklagare Ulf Back.

Angelica Ränttilä
angelica.ranttila@sverigesradio.se