Gävle

Gävle först med återvinning av platt-tv

Gävle blir först i Sverige med att införa ny metod för återvinning av platt-tv-apparater. Genom att bygga om förbrukade platt-tv-apparater till lampor så kan det skapas 100-tals nya jobb i Ericssons gamla lokaler på näringen i Gävle.

– Chalmers har ju tagit fram en teknik för att ta hand om gamla plattskärmar och bygga om dem till väldigt energieffektiva LED-belysningar. Och jag hoppas att vi kan se en produktion av sådana belysningar här i Gävle i framtiden, säger Thomas Nylund, vd för Gästrike återvinnare.

Johan visar sin taklampa
En av de forskarna som utvecklat metoden är Johan Felix. Vi går in i ett rum, han tänder en taklampa och berättar om sin produkt:

– Det här är en extremt tunn och platt belysning som man kan hänga ner från taket. Den består i princip av en stor ljusledare med ljusdioder i kanterna och den kan lysa både uppåt och nedåt. Och den går snabbt att tillverka - det kan man göra på under en timme i produktionen.

Många plattskärmar i världen
Varje år tillverkas 600 miljoner platt-tv-apparater i världen. Om vi ställde dem på längden, bredvid varandra, så skulle de bilda en glimrande stråle som skulle räcka till månen, tur och retur.

Metoden att göra om trasiga platt-tv till lågenergilampor som varar i minst 10 år blir då ett intressant sätt att tackla problemet med växande avfall. Samtidigt skapas det nya jobb,det säger Thomas Nylund, vd för Gästrike återvinnare:

– Får jag drömma så skulle jag vilja se 150 nya jobb i Gävleregionen skapas när det gäller det här området.

När hoppas ni produktionen kan vara igång?

– Detta år!

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se