Söderhamn

Unga lockas till vården med traineeår

1:36 min

Det kommer att bli stor brist på vårdpersonal i framtiden enligt en prognos från SCB. Många anställda inom äldreomsorgen kommer att gå i pension och år 2030 kommer det att saknas uppemot 150.000 personer.

I Söderhamn erbjuds både körkort under utbildningen och ett traineeår för att locka fler unga att gå omvårdnadsprogrammet berättar Susan Almé som är personalsekreterare på omvårdnadsförvaltningen.

– Det handlar naturligtvis också om det generationsskifte som vi är inne i, att vi vill få in yngre personal när våra äldre går i pension.

Traineeår
De som gått ut vård- och omsorgsprogrammet i Söderhamn med godkända betyg kan få en 14 månaders anställning som trainee. Kommunen har 16 platser per år och lönen är 16.800 kronor.

Isabelle Goude och Mathilda Engström började som trainee i juni förra året.

– Det är jättebra att få in en fot. Det är perfekt när man går ut skolan att vara garanterad ett jobb, tycker Mathilda Engstöm.

– Ja, jag tycker det är jättebra att börja jobb på en gång och få in en fot och komma in i arbetslivet, håller Isabelle Goude med om.

Betalt körkort
Förutom traineeprogrammet får eleverna också 10.000 kronor till ett körkort. På det viset blir de mer attraktiva på arbetsmarknaden. Men de är inte garanterade ett jobb efter traineeåret menar Susan Almé.

– De blir inte lovade ett jobb. Nej.

När Trainee-anställningen avslutas får de träffa bemanningsenheten och de som man bedömer kommer att fungera i verksamheten erbjuds en provanställning på 6 månader.

Mathilda Engström har dock andra planer.

– Jag ska läsa vidare till sjuksköterska.

– Jag har fått en fast anställning inom hemtjänsten så jag börjar i september, säger Isabelle Goude.

Hur känns det?

– Det känns jättebra! Jag blev jätteförvånad när jag fick det. Det känns tryggt.