Gävleborg

Polisen varnar: Ligor lurar äldre

1:36 min

Gävleborgs län är hårt drabbat när det gäller brott mot äldre. Under den senaste tiden har polisen identifierat flera grupperingar som har specialiserat sig på att stjäla guld och andra värdeföremål från äldre människor.

Personerna drar från ort till ort, och ett vanligt tillvägagångssätt är att man säljer falska guldhalsband till äldre och byter ut dem mot deras äkta halsband.

– Det här är en typ av brott som har blivit uppmärksammad på senare tid i större omfattning än tidigare på grund av att Rikspolisstyrelsen har tillsatt en grupp som ska titta på åldringsbrott i hela Sverige, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborg.

De gör likadant varje gång
Brotten följer varje gång ett likartat mönster säger Mikael Hedström. Tjuvarna bevakar äldre som exempelvis gjort sina bankärenden, går sedan fram och försöker sälja guld till dem.

"Byta halsbandsbrott" kallar polisen det här tillvägagångssättet som sker på öppen gata.

– Det inleds med att man vill sälja guld och det slutar istället med att man byter guldet med de drabbade människorna. Man byter alltså ut guldet och säger till offren att de klär bättre i det nya guldet.

Byter till värdelösa smycken
Men det guld som offret får är naturligtvis aldrig äkta, konstaterar Mikael Hedström.

– Och när de väl har bytt så försvinner de från platsen och kvar står brottsoffren med helt värdelösa smycken.

Även Gävleborg har drabbats
De flesta av de här bedrägerierna sker i södra sverige, men också Gävleborg har drabbats ett tiotal gånger effter som tjuvarna åker runt i bil och hela tiden byter uppehållsort.

– Vi vet att det ofta är personer som är på genomresa genom Sverige. Man arbetar 3-4 personer tillsammans i varje bil och det totalt är det runt 80 personer som arbetar med den har typen av brottlighet. Och tyvärr befarar vi att det här kan öka för det har visat sig att de lyckas väldigt bra i sitt uppsåt att få tag på guldet på det här sättet, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Emil Lundberg
emil.lundberg@sverigesradio.se