Gävle

Portad från Cloetta

Den nedläggningshotade Cloettafabriken i Gävle stod i förmiddags stilla efter att fackordförande Wellington Ikuobase i morse blev utestängd från sin arbetsplats. Flera anställda sjukskrev sig och gick hem. Enligt företaget är det en konflikt som ligger bakom utestängningen, men facket tror att finns andra skäl.

– Det är oerhört ovanligt att man överhuvudtaget stänger av en person från ett företag. Gör man det det med en klubbordförande är det ytterst allvarligt och ytterst graverande naturligtvis - och med tanke på den situation som företaget befinner sig i just nu med förhandlingar om nedläggningar och Wellington är klubbordförande och sköter de förhandlingarna så finns det missstanke om att detta är en ren repressalie från företaget och inget annat, säger Gerald Lindberg, som är andre förbundsordförande för livsmedelsarbetarförbundet.

Passerkortet var spärrat
Det var för en månad sedan som företagsledningen för Cloetta annonserade att godisfabriken i Gävle skulle stängas.

Sedan dess har det pågått förhandlingar mellan företaget och livsmedelsarbetarförbundet, där Wellington Ikuobase är klubbordförande.

Men i dag på morgonen när han kom till jobbet så kom han inte in, hans passerkort var spärrat.

En konflikt, säger platschefen
Johan Stenborg är platschef på fabriken och han säger att det är en konflikt som ligger bakom avstängningen.

– Ja, det är en incident som har inträffat och vi har valt att stänga av en person från arbetet. Vi kommer att ta upp redogörelser från alla inblandade och sedan kommer en utredning att påbörjas i början av nästa vecka, säger han.

"Inget med facket att göra"
Johan Stenborg vill inte berätta vad incidenten består av, han vill inte heller namnge den avstängda personen. Men han försäkrar att avstängnigen inte har någonting med den avstängda personens fackliga engagemang att göra.

– Nej, absolut inte. Om det är så att vi har stängt av en person från arbetet - vilket vi har gjort i det här fallet - så har det inget att göra med några fackliga aktiviteter att göra, säger Johan Stenborg.

"Man vill få bort honom helt enkelt"
– Det tror jag så mycket jag vill om. Jag tror att det är precis det som det handlar om. Företaget är oerhört irriterade över de aktioner som vår klubbordförande har genomfört och kommer att genomföra. Tyvärr så tror jag att det är på det viset att man ser till att försöka få bort honom helt enkelt, säger Gerald Lindberg, som är andre förbundsordförande för livsmedelsarbetarförbundet.