1 av 4
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
2 av 4
Maja Liblik tycker att det är viktigt att handla närproducerat. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
4 av 4
Saluhallens ägare Mikael Dilén tycker att det är bra att de småskaliga slakterierna blivit allt fler. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Gävleborg

Allt fler vill ha närproducerat kött

1:40 min

Småskaliga slakterier ökar i Sverige, en av de främsta orsakerna är konsumenternas större intresse för närproducerad mat, enligt Jordbruksverket.

Maja Liblik är i en saluhall i Gävle för att inhandla inför helgen. Hon tycker att det är viktigt att handla närproducerat.

– För mig är det viktigt att det finns mat nära mig, att miljön mår bra och att det är bättre kvalitet när man slipper de långa transporterna, säger Maja Liblik.

En annan kund är Siv Löfstrand. Hon vill ha bra kött och handlar därför bara närproducerat kött. I dag är hon ute efter lammkött.

– Jag vill ha ett bra kött. Jag vet att dessa lamm har haft det bra, säger Siv Löfstrand.

Efterfrågan växer stadigt
I nästa stund får hon veta av expediten att lammet redan tagit slut. Med besviken ton i rösten inriktar hon sig då på andra alternativ.

Efterfrågan på närproducerat kött växer som gräs på ängar, menar Mikael Dilén, ägare till saluhallen.

– Vi ökar vår försäljning av kött med 30 procent varje år. Jag vet två personer som funderar att starta nya slakterier i länet på grund av den växande efterfrågan. Allt fler människor vill veta var maten kommer ifrån och närproducerat uppfyller det kravet. Framtiden ser ljust ut, säger Mikael Dilén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista